Tekijää työlle, nuorta voimaa vai kokenutta osaajaa (Aki Selkee)

Meklaripajan sepät ovat takoneet pari kuukautta asiantuntijan vasaraa ja olemme huomanneet, että markkinoilla on hyvin tilaa kasvolliselle asiantuntemukselle, erityisesti yrittäjä-vetoisten yritysten päättäjät kaipaa haastajaa ja sparraajaa. Olemme paneutuneet yritysten riskienhallintaan, vakuutusturvan laadun ja kustannusten optimointiin sekä valmentaneet erilaisia hankkeita asiakkaille. Olemme tulleet siihen tulokseen, että meillä on mahdollisuus kasvattaa toimintaamme – ottaa iso askel yrittäjästä työnantajaksi.

Kasvollisen vastuullisuuden tarve on helppo nähdä, kasvun mahdollisuus ei vaadi erityistä lahjakkuutta mutta siitä huolimatta askel työnantajaksi on iso. Vastuu kasvaa kovin erilaiseksi kun ei ole enää vastuussa vain itsestään ja kollegastaan vaan työntekijän pitää pienessäkin yrityksessä kokea olevansa tärkeä tekijä, arvostettu osaaja, pala merkityksellisiä asioita tekevää tiimiä. Yhteiskunta asettaa myös isoilta tuntuvat vaatimukset työnantajalle ja hyvä niin – silti reipas askelkin alkaa painaa kun asiaan syvällisemmin paneutuu. Ja mitä enemmän analysoi, niin enemmän askel painaa. Pitää siis lopettaa pähkäily ja pohdinta, lähteä liikkeelle ja luottaa siihen, että näkemys kysynnästä kantaa.

Seuraava askel on ratkaisu työntekijän profiilista. Pitääkö painottaa nuorta, nälkäistä – mahdollista digiosaamista ja tutkia nuorten leijonien dynaamista markkinaa. Painotetaanko myynti- motivaatiota vai koulutuspohjaa, pitkäjänteisyyttä vai toimeenpano-kykyä? Ei ihan helppoa.

Toisesta, ikähaitarin oikeasta laidasta, voisi löytyä kokemusta ja näkemystä, asiakashyödyn rakentamisen mestareita mutta ei ehkä digidigiä niin paljoa ja saattaa olla, että suurin kasvun nälkä on jo seniori-leijonalta tyydytetty? Ja jos on seniori työmarkkinoilla, niin miksi lähtisi pieneen yrittäjäbändiin soittamaan, toisaalta jos ei ole työmarkkinoilla, niin onko jo parasta ennen päivä nähty?

Olemme syksyn aikana kysyneet erilaisissa tilanteissa asiakkaiden, kumppanien ja tuttavien mielipiteitä. Ehkä eniten ääniä on saanut se, että palkkaisimme kokeneempia tekijöitä jos palkkaamme. Perusteet on lähinnä se, että kokeneet koetaan asiakkaiden asioihin paneutuviksi ja toisaalta se, että uskotaan enemmän osaamiseen kun on jo vähän ryppyjä silmäkulmissa.  Askel työnantajaksi on vastuullinen askel ja se on merkittävä askel. Tekeepä sen sitten millä taktiikalla tahansa.